Výlet do jaderné elektrárny se po všech stránkách vydařil

Třiatřicet výletníků z Hněvotína si 19. května nenechalo ujít výlet spolku ProVás, který je zavedl do Jaderné elektrárny Dukovany a historického jádra města Třebíče, které je zapsáno na prestižním seznamu památek UNESCO.

V návštěvnickém centru elektrárny si nás převzala sympatická průvodkyně Jana, která nám srozumitelnou cestou vysvětlila fungování nejstarší české jaderné elektrárny a přizvala nás na unikátní prohlídku útrobami této unikátní stavby. Protože je do nich ale přístup běžným smrtelníkům zakázán, vzali jsme za vděk moderními brýlemi s virtuální realitou. Díky nim jsme nahlédli do reaktoru, seznámili se se Zdeňkou, Gerdou, Irenou nebo Dášou (tak zde mají pojmenovány parní turbíny) či jsme vystoupali na 125 metrů vysokou chladicí věž a pokochali se výhledem do krajiny. Prohlídka byla zajímavá i pro zúčastněné děti, pro které měla průvodkyně připravené zvídavé otázky. Nechyběla také řada praktických exponátů, na kterých si mohl každý vyzkoušet fungování elektřiny. Přijeďte se do Dukovan sami přesvědčit, že i složitá jaderná fyzika může být podána zábavnou a zajímavou formou.

Následně nás čekal přejezd do centra Třebíče, jenž je zásluhou dochované židovské čtvrti a unikátní goticko-románské baziliky sv. Prokopa od roku 2003 zapsáno na seznamu UNESCO. Každý měl možnost si město prohlédnout dle svého gusta a vidět to, co jej nejvíce zajímá. Někteří se tak vydali na procházku skrze tajemný židovský hřbitov, další vystoupali k bazilice, někteří využili teplého slunečného dne a zašli si na zmrzlinu. Se závěrem odpoledne jsme všichni odjížděli zpět do Hněvotína s dobrým pocitem z příjemného výletu a obohaceni o nové zkušenosti a vědomosti. Děkujeme všem, kdo se s námi na letošní výlet vypravili!

Co se do videa nevešlo:

To Top